Ventilace toalet

Ventilace u kompostovacích toalet

V tomto příspěvku se zaměříme na větrání suchých toalet a různé možnosti, které jsou k dispozici. Na začátek je třeba podotknout, že pod pojmem “větrání” máme na mysli proudění vzduchu uvnitř kompostu nebo jiného modelu záchodu, nikoliv ventilaci samotného prostoru toalety.

Ventilace je bezesporu jedním z nejdůležitějších faktorů pro správnou funkci suchého záchodu bez zápachu. Bez adekvátního odvětrávání hrozí větší riziko šíření nežádoucího zápachu. V některých případech, zejména u separačních záchodů, napomáhá ventilace při snižování množství tekutin v kompostu. Navíc správné odvětrávání velice výrazně napomáhá odpařování tekutin v suché toaletě (zejména v teplých klimatických oblastech), což v praxi znamená méně odpadní tekuté části, se kterou budete muset nakládat. Způsobů, jak zpracovávat tekutou část odpadu, existuje hned více, například pomocí speciálního filtru. Přesto však doporučujeme využít ventilace, která přirozeně snižuje objem tekutiny v suché toaletě.

Suché toalety bez ventilace

Na trhu dnes naleznete spoustu typů suchých toalet bez jakékoli ventilace, převážně jde o separační toalety nebo systémy. A to zcela záměrně: v mnoha případech jednoduše není možné instalovat větrací potrubí tam, kde je zapotřebí suchý záchod. Obvykle jsou tyto suché, přenosné záchody určeny pouze k dočasnému použití, proto není větrání tak důležité jako u jiných suchých záchodů. Pokud plánujete koupi suché toalety bez jakéhokoliv odvětrávání, měli byste vě větším množství používat suchý organický materiál (například dřevěné hobliny). Tím se tekutina absorbuje do suchého materiálu a předejdete nežádoucím problémům se zápachem. Jedinou výjimkou, kdy není větrání ani suchý materiál nutný, jsou “mrazící toalety”. Tento typ toalet veškerý odpad z toalety zamrazí a během několika minut je místo zcela bez zápachu.

Větrání suché toalety bez elektřiny

Suché toalety jsou nejčastěji používány na místech, kde není dostupná elektřina (nebo je velmi těžko dostupná). Přesto existuje mnoho způsobů, jak zajistit dostatečný ventilační systém pro záchod i bez využití elektřiny. Důležité je vyhnout se zbytečným záhybům a obloukům ve ventilačním potrubí, zejména potrubním obloukům ve tvaru písmene U, které nejsou vhodné pro přirozenou cirkulaci vzduchu. Obecně doporučujeme využít rotační hlavici (větrný ventilátor), jelikož vytváří nízký, ale účinný podtlak ve ventilačním potrubí.

V naší nabídce naleznete potrubní větrný ventilátor vhodný pro ventilaci kompostovací toalety, který zvyšuje odpařování nadbytečné vlhkosti a zlepšuje proces kompostování. Je vhodný pro ventilační trubky o průměru 110 mm. Princip větrného ventilátoru je založen na rotaci víceplášťové hlavici již mírném větru. Ventilátor funguje zcela bez napojení na elektrickou energii. Více o ventiláru najdete zde.

 

 

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz