Tipy pro provoz BIOCULTUS GT

Abyste získali ze své kompostovací toalety to nejlepší, přinášíme vám několik užitečných tipů jak pro stávající majitele, tak pro ty z vás, kteří plánují brzkou koupi naší kompostovací toalety. V tomto příspěvku se zaměříme především na údržbu technologie BIOCULTUS a bezpečné používání kompostéru. Kromě toho si také povíme více o kapacitních možnostech kompostovacího toaletního systému BIOCULTUS, který je srdcem našich kabin BIOCULTUS Public a BIOCULTUS Garden.

Nespěchejte s výměnou nádrže

Kompostovací nádrž BIOCULTUS neměňte dříve, než je “aktivní” připojená nádoba zcela naplněna. Proces kompostování totiž probíhá nejlépe v momentě, když nádrž  obsahuje více odpadu, který má být kompostován. A to proto, že čím více materiálu ke kompostování nádrž obsahuje, tím více energie a mikrobů má k dispozici pro efektivní a bezproblémové fungování celého kompostovacího procesu. Pokud i tak budete chtít kompostovací proces nějakým stylem urychlit, můžete hmotu v kompostovací nádrži čas od času provzdušnit (např. vidlemi nebo tyčí). Při tomto postupu byste si po čase měli všimnout výrazného úbytku objemu kompostu. Vyprazdňování a výměnu nádrží je nejlepší provádět až po úplném vyčerpání celého objemu nádrže, tzn. až v momentě, kdy je nádrž zcela naplněná.

Co když je toaleta používána častěji a příliš rychle se zaplní?

U častějšího použití nemusí klasické kompostovací toalety stačit kapacitně na to, aby zvládly zvýšené množství odpadu, aniž by se zvýšila pracovní vytíženost obsluhy toalety. Obrovská výhoda systému BIOCULTUS spočívá v jeho technologii post-separace a také systému náhradních nádrží, kterých můžete mít tolik, kolik zrovna potřebujete. Kapacita vám tedy nikdy nedojde, ať už BIOCULTUS používáte na zahradě nebo ve veřejném prostoru. Právě v tom tkví jedinečnost finské technologie s více než 30-ti letou historií a tisícemi realizací po celém světě.

Kdy a jak mohu kompost bezpečně použít?

Kompostování závisí na mnoha faktorech,které mohou celý proces výrazně zpomalit, například okolní teplota nebo podíl vlhkosti ve směsi (příliš suchá směs brání rozkladu). Obecně doporučujeme nechat obsah kompostovat minálně 6 měsíců (od posledního použití). Nejpozději pak po 12 měsících by se měl výsledný kompost v ideálním případě vyprázdnit a nechat před jeho použitím ještě nějakou dobu odpočívat.

Kolik a jaký kompostovací materiál používat?

To záleží na způsobu provozování toalety se systémem BIOCULTUS. V případě domácích instalací nebo toalet s menším provozem byste měli každého uživatele toalety požádat, aby po použití „odpad“ zasypal kompostovacím materiálem. Ideální množství je, pro lepší představu, přibližně „hrst“ materiálu po každém použití. Doporučujeme dát na místo k dispozici např. lopatku nebo jinou nádobu, abyste tento krok uživatelům co nejvíce zjednodušili. Nejvhodnějším materiál ve středoevropských podmínkách jsou klasické jemné dřevěné hobliny nebo nasekaná sláma. Tyto materiály jsou běžně dostupné a mnohdy i zdarma.

Nádrž BIOCULTUS GT 120 by měla mít kapacitu přibližně 250 použití pro pevný odpad na jednu nádrž a BIOCULTUS GT 330 by měla vystačit přibližně na 800 - 1000 použití. Pokud se vaše nádrž plní příliš rychle, zkontrolujte, kolik kompostovacího materiálu se používá, a podle toho upravte jeho dávkování. Z praxe víme, že uživatelé časo zasypávají po své potřebě více než je nutné a tím se nádrže plní rychleji, než by měly.

Alternativně v domácím nebo uzavřeném prostoru nemusíte po uživatelích toalety vyžadovat, aby po vykonání potřeby zasypávali kompostovacím materiálem. Místo toho přidáte materiál každých pár dní sami (cca 5 litrů a více). V případech, kdy je toaleta používána především na močení (tedy převažuje tekutý odpad), bude nutné přidávat krycí materiál pravidelněji, abychom zajistili optimální vlhkost v nádrži. Jednoduše ani málo, ani hodně.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz