Separační záchod ano či ne?

Na trhu je mnoho separačních toalet a na první pohled se oddělování odpadu zdá jako skvělé řešení. Je tomu ale opravdu tak?

Separace má ale i své nevýhody a při hledání dostupných informací jsem nenarazil na komplexnější a uživatelský pohled na tyto kompostovací technologíe. Ve stručnosti se o to pokusím.

Separační toaleta odděluje tekutý odpad od pevného. Pokud dochází k častějšímu používání toalety je většinou jedním z negativních faktorů nutnost nádrž s močí pravidelně kontrolovat a vyprazdňovat. Pokud máte čas a máte kam, problém vyřešen. Dalším momentem u separačních kompostovacích toalet je samotný proces kompostování. Je fakt, že tuhý odpad obsahuje až 80% vody, otázkou však je, jak snadno se tato voda uvolňuje a jak podporuje samotný proces kompostování. Platí jedno zlaté pravidlo: obsah nádrže kompostovací toalety nesmí být příliš suchý, ani příliš vlhký. Separační toalety tak nabízí omezenou schopnost kompostování právě z důvodu nedostatku vody/vlhkosti obzvláště v letních měsících, tedy v době, kdy jsou venkovní suché toalety nejvíce používané. Kompostovací nádrž s tuhým odpadem tak kompostuje mnohem déle a při naplnění nádrže je třeba počítat s předkompostováním v jiné nádrži. Rovněž se zvyšuje frekvence nutnosti vyprazdňovat nádrž na moč. Takže poměrně složitý proces. Osobně se domnívám, že je to důvod, proč toalety nejsou v některých zemích více rozšířené. Z důvodu absence praktické a jednoduché technologie.

Existuje ještě jeden systém, který se někdy před třiceti lety odrazil od separace, kterou posunul výrazně dále. Jde o tzv. post-separační proces, kdy veškerý odpad (tuhý i tekutý) je shromažďován v jedné velkokapacitní nádrži. Ta musí být navržena tak, aby dokázala samoregulovat optimální míru vlhkosti uvnitř nádrže a proces kompostování tak probíhal jednoduše a v krátším čase. Nádrž musí být také napojena na ventilační systém, který ideálně vysouší obsah nádrže. Případná přebytečná vlhkost je odváděna do externí nádrže, podobně jako u separačních toalet. Tekutina/moč je však již přefiltrována, je tak zcela bez zápachu a její objem je zpravidla do 10% celkového objemu nádrže. To znamená, že pokud si pořídíte suchou toaletu například BIOCULTUS GT 120 o objemu 120 litrů, umístíte si ji například k chatě a budete běžně používat přibližně 100 dní v roce, pak se celý rok o záchod nemusíte starat. Navíc stačí připojit externí nádrž/kanystr na tekutinu o objemu 10-20 litrů a tu také jednou ročně zkontrolovat. Po této době je také obsah nádrže zkompostován a lze jej využít jako kvalitní humus na Vaší zahradě. To jsou jednoznačné výhody a shrnutí dvou zásadních a dostupných technologií suchých toalet na našem trhu.

Pokud budete mít další dotazy, jsme plně k dispozici Vám poskytnout více informací nebo s Vámi podělit o vlastní zkušenosti. 

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz