Revoluce v zemědělství?

Tým vědců z univerzity v německém Hohenheimu přináší zcela nový a aktuální pohled na využívání lidských výkalů a moči jako udržitelnou alternativu k tradičním organickým hnojivům. Nový výzkum ukazuje, že tato praxe nenese riziko přenosu nemocí a může dosahovat podobných výnosů jako konvenční metody.

Historie a nutriční hodnota

Lidé využívají lidský odpad jako hnojivo po tisíce let, protože obsahuje klíčové živiny nezbytné pro růst rostlin, včetně dusíku, fosforu a draslíku. Tým výzkumníků zkoumal úrodu bílých zelí v Německu a testoval tři produkty z lidských odpadů, včetně hnojiv z lidské moči a fekálního kompostu.

Výsledky a udržitelnost

Hnojiva z nitrifikované lidské moči dosahovala srovnatelných nebo dokonce vyšších výnosů než komerční organická hnojiva. I když fekální kompost měl o 20-30 % nižší výnos, posiloval obsah uhlíku v půdě, což zvyšuje dlouhodobou plodnost. Nejudržitelnější možností se zdá být kombinace močového hnojiva a fekálního kompostu, při které výnosy klesají průměrně jen o 5-10 % oproti komerčním hnojivům.

Ochrana před chemikáliemi

Aby se zajistila bezpečnost hnojiv, výzkumníci prověřili odpad na přítomnost 310 chemikálií, včetně insekticidů a farmaceutik. Více než 93 % těchto látek nebylo detekováno, a zbytek byl přítomen v minimálních koncentracích. I přesto, že byly nalezeny stopy ibuprofenu a karbamazepinu v hlavách zelí, jejich množství bylo zanedbatelné.

Ekonomický kontext

Souběžně s tím, ceny tradičních hnojiv vzrostly v roce 2022 o třikrát, což by mohlo mít za následek zvýšení nákladů na potraviny a ohrozit dalších 100 milionů lidí podvýživou. Tato situace zdůrazňuje potřebu hledat udržitelnější a ekologičtější alternativy.

Budoucnost zemědělství

Využívání lidských odpadů jako hnojiva může být klíčem k budoucí udržitelnosti v zemědělství. Změny v infrastruktuře toalet mohou být klíčem k úspěchu. Studie naznačuje, že tato ekologická praxe může vytvořit efektivnější a ekonomičtější zemědělský systém. Výzkumem o lidských odpadech jako hnojivu se tak otevírá cesta novým a inovativním přístupům k udržitelnému zemědělství.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz