Od chemie ke kompostu

Postavil jsem si malou chatku, a romantika rychle vyprchala, když se mě budoucí manželka zeptala, kam si může odskočit. A co jsem jí odpověděl? „Za strom, samozřejmě...“ Tak jsem začal pátrat po tom ideálním záchodě na chatu. V kapse jsem neměl na luxus, takže jsem koupil jednoduchou přenosnou toaletu do karavanu za nějakých pět tisíc. Zpočátku to vypadalo, že je vše v pořádku. No, byl to omyl. Už druhý den se v chatě šířil nepříjemný zápach, a já měl strach někoho zvát nebo chatu půjčovat. A když jsem každou neděli vozil ten "biohazard" v kufru auta a doma to pečlivě přeléval do záchodu, tak to nebyla fakt žádná sranda :-).

No, co bylo dál? Pokračoval jsem ve hledání... Koupil jsem si lepší, modernější, separační záchod se splachováním na baterky. Situace se o něco zlepšila, až na tu neděli. Zase přepravování výbušného materiálu v autě, pravidelné nákupy chemie, speciálního toaletního papíru a přesto zápach byl neustále s námi. Jednou jsme při přepravování nesprávně uzavřeli nádržku a ten nepříjemný odér exkrementů s "voňavou" chemií nám na dlouhou dobu zůstal i v autě. Auto skončilo v čistírně a myslím, že současný majitel dodnes trošku pátrá po té dobrodružné vůni.

Kdybych jenom dřív navštívil Skandinávii a objevil tamní řešení - kompostovací záchody, které tam mají dlouhou historii. Nejen proto, že celá Skandinávie je jakýmsi národním parkem, ale i proto, že tamní obyvatelé přemýšlí ekologicky a tu chemii ve záchodech fakt nepotřebují. Vědí, kam by to vedlo - do moře, kde tak rádi loví, do podzemních vod, a nakonec až domů do kuchyně.

A pak se to stalo. Navštívil jsem Skandinávii a vše bylo jasné. Dnes na mé zahradě pyšně stojí kompostovací toaleta, jeden z prvních prototypů verze PUBLIC. A když to sečtu, všechny ty pokusy s různými záchody, co sice fungují v karavanu, na lodi, a tak dále, vyšly téměř na stejné peníze jako naše verze BIOCULTUS GARDEN. Ten pocit, že se o nic nemusím starat, čistota, záchod, co nezapáchá.. To je úplně jiný level. To je příběh, který Vám tu nabízím. Příběh, na který se vyplatí zamyslet a rozhodně ho vyzkoušet. Budete nadšeni Vy, Vaše děti i návštěvy. Kompstovací toalety opravdu fungují, nezapáchají, a jejich provoz i údržba jsou snadnější než jakákoliv jiná off-grid varianta.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz